Hírek

Brunszvik Teréz Szakmai Nap

Szerző: BPK

- 2017. március 13., hétfő 16:03

Budai Ilona művésznő
Budai Ilona művésznő

Március 8-án nagyszámú érdeklődő közönség részvételével került megrendezésre a Brunszvik Teréz Szakmai Nap a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán.

A program nyitányaként teremnévadó ünnepséget tartottak a kar egykori oktatója, néhai Bencze Bernadett főiskolai docens emlékére. A hallgatók által oly kedvelt 110-es, régebbi nevén 34-es terem megszépülve, de a régi korok miliőjét, hangulatát megőrizve ezentúl Betti néni nevét viseli, akit az ünnepségen egyedülálló módon méltatott Tóth Mariann, az egyetem nyugalmazott főtanácsosa, felidézve az ő példaértékű munkásságát, mely a bábok, a bábozás megszerettetésében teljesedett ki.

A Brunszvik Teréz Szakmai Nap legemlékezetesebb műsorát Budai Ilona, Kossuth-díjas népdalénekes szolgáltatta. Intézménynek a hallgatójaként 1970-ben ő lett a Röpülj páva országos népdalverseny első helyezettje és emellett elnyerte Kodály Zoltánné különdíját is. Egy kis faluból hozott erkölcsi tartása és a népi kultúrához való vonzódása nagymértékben hozzájárult különleges tehetsége kibontakozásához. Budai Ilona mostani fellépésével mindenkit elragadtatott és rendkívüli lelki magaslatokba emelt. A művésznő a Kárpát-medence magyarlakta területeinek hihetetlen gazdag népi kultúráját varázsolta mostani műsorában a hallgatóság elé csodálatos énekhangjával és páratlan mesemondásával.

A szakmai napot Szekeres Erzsébet textilművész meseképeinek adományozási ünnepsége zárta. A páratlan gyűjteményt Dr. Varga László dékán vette át a művésznőtől. A rendezvényt megtisztelte Prof. Dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora is.

Linkek:

Kapcsolódó hírek:


-- Vissza a főoldalra --

-- Archív hírek --