Hírek

Nyugdíjasegyetem Sopronban - Visszatükröződnek a görög sorstragédiák

Szerző: GOSZTONYI MIKLÓS/KISALFÖLD

- 2016. április 7., csütörtök 09:12

fotó: Magasi Dávid
fotó: Magasi Dávid

Az előadás kristálytisztán tudtunkra adta: a gyermeknevelésben a kitartás és a szülői példamutatás a legfontosabb - emelte ki a nyugdíjas-egyetemista.

– Nagyon tetszett dr. Józsa Éva, az NYME egyetemi docense „Átok és áldás – Családi játszmák a görög tragédiák tükrében" című előadása. Érdekes volt rádöbbenni, mennyivel másképp viszonyulunk érett fővel a görög sorstragédiákhoz, azok napjainkig ívelő tanulságaihoz, mint annak idején, iskoláskorunkban – véleményezte Balogh László nyugdíjas kohómérnök a Soproni Nyugdíjasegyetem keddi, nagy sikert aratott programját.

– Családos emberként és nagypapaként már más szemszögből, tapasztalatokkal felvértezve látjuk és érezzük azon ókori drámák szereplőinek személyiségét, akiknek életútja néha ma is visszatükröződik az egyéni sorsokban. Az előadás kristálytisztán tudtunkra adta: a gyermeknevelésben a kitartás és a szülői példamutatás a legfontosabb – emelte ki a nyugdíjas-egyetemista.

Dr. Józsa Éva az ókori görög írókkal kapcsolatban kifejtette, Aiszkhülosz drámái olyanok, mint az imádság; Szophoklész úgy ábrázolja az embert, amilyennek lennie kellene, míg Euripidész olyannak formálja meg alakjait, amilyenek valójában. A mítoszok a világ tátongó sebeit hordozzák, a mesék pedig az igaz út lehetőségét tárják elénk. Az anya azokkal a veszélyekkel szemben nyújt védelmet, amelyek a lélek sötétségéből fenyegetik az embert.

Az apa a megértés felé egyengeti az utat és igyekszik elejét venni a tévedések rossz következményeinek. Amennyiben torzul vagy hiányzik a szülői szeretet, annak súlyos következményei vannak a gyermek személyiségfejlődésében – tette hozzá. (Az előadásról részletesebben a Kisalföld április 13-i Ezüstkor rovatában olvashatnak.)

Linkek:

Kapcsolódó hírek:


-- Vissza a főoldalra --

-- Archív hírek --