Hírek

Fiatalokat megszégyenítő érdeklődés a Nyugdíjasegyetemen

Több mint 400 fő regisztrált a soproni Nyugdíjasegyetem e félévi előadásaira. A GYÍK Rendezvényházban tartott előadásomon példás figyelmet, érdeklődést kaptam a nyílt, érdeklődő tekintetű Senior Hallgatóktól. A témaválasztásban igyekeztem kedvükben járni. Mit tegyek, hogyan, hogy a fiatalok meghallgassanak kérdéskörét fejtettem ki életút elemzési, tanácsadási, kommunikációs ötletek és szabadidős tevékenységek ajánlásával. Az előadás alatti visszajelzésekből, nonverbális jelekből arra következettem, hogy időszerű a téma. Sokan vélik úgy: mennyit tanultam, milyen sokat tudok, de nem tudom, miért nem hallgatnak rám?

Arra igyekeztem hangsúlyt fektetni, hogy a megoldást, még koruk ellenére is csakis önmaguktól várják! Mindenki saját maga tehet, önmegvalósítással, tervekkel, jó ötletekkel, megváltoztatott helyzetekkel azért, hogy a másik érdekesnek, hasznosnak, megoldhatónak, sőt jónak vélje azt, amit neki mondanak. Miért? Mert élete során mindenkinek szüksége van támaszra, segítségre, jó szóra, tanácsra. Számos előadás utáni hozzászólást kaptam, melyből kitűnt: tanulni, az életemet, a helyzeteimet más szempontból látni minden életkorban hasznos.

Az előadás szellemiségét jól tükrözi Gazda József: Mindenek mestere (Püski Kiadó 1993) című könyvében megjelent gondolata:

„Önmagunkat becsüljük meg azzal, ha nem feledkezünk meg elődeinkről, akiktől nemcsak az életet, de tudásunkat, kultúránkat, erkölcsünket kaptuk. Olyan örökséget, melynek ismeretében emberibb, tartalmasabb életet tudunk élni.”

Dr. Molnár Katalin, egyetemi docens

Linkek:

Kapcsolódó hírek:


-- Vissza a főoldalra --

-- Archív hírek --