Életre szóló 4 hónapnyi élmény Linzben - Németh Viktória


A kezdetek

Vegyünk négy elszánt másodéves szociálpedagógus hallgatót, egy erasmus lehetőséget, jó nagy adag kíváncsiságot és végül egy elhatározást. Mi lesz belőle? Utazás Linzbe, a Privát Pedagógiai Főiskolára! 3 szaktársammal rettenetesen örültünk, mikor megjött a hír, hogy 2014 őszi szemeszterében utazhatunk ki Linzbe, hogy megtapasztaljuk, milyen is a külföldön tanulás. Már sok jót hallottam az Erasmusról, de nem hittem volna, hogy valóban ennyire nagy élmény!Az örömhír megérkezése után kezdetét veszi az adminisztrációs feladatok elvégzése. Learning Agreement (tanulmányi szerződés) kitöltése, aláírása, a fogadóintézmény Erasmus koordinátorának felkeresése, és a kapcsolatfelvétel után a szállás intézése.

Kollégium

Havi 220 eurót, illetve egyszeri 150 eurót (kaució és szobakulcs) kellett fizetnünk a szállásért. Nekünk szerencsénk volt, a kollégiumunk az iskolától pár perce volt, sőt, még ki sem kellett menni az épületből, elég volt egy folyosón áthaladni, és máris a főiskolán voltunk. A kollégium lánykollégium, 3 emeletes. Minden emeleten van egy közösségi tér, kanapékkal, asztalokkal. A második emeleti volt pl. az Erasmusos összejövetelek színtere. Aztán következik egy folyosó, itt található a konyha, a fürdőszoba, illetve a mellékhelyiség. A konyha jól felszerelt, lehetőség van főzésre (sütésre nem), használhattuk a mikrohullámú sütőt, a kenyérpirító eszközöket. A hűtőben a folyosó minden lakójának külön zárható pakolórésze volt. Emellett a mélyhűtőben is névvel ellátott tárolókba pakolhattunk. A szobáink egyszemélyes szobák voltak, ággyal, szekrénnyel, asztallal, székkel, mosdókagylóval. Pont akkora, amekkorának lennie kell, komfortos. A takarítónő, Ulli minden nap fertőtlenítette a mosdót, fürdőszobát és a konyhát. Keddenként mindenki szobáját kitakarította, keddi és csütörtöki napokon pedig a szemetünket is elvitte. Bármilyen problémával fordulhattunk hozzá, és a kollégium rendjéért felelős személyhez, Frau Poddemskihez. Internet elérés Wi-fin keresztül történt, a jelszót megadták. Hétköznap alkalmanként nagyon lassú volt, ezt leszámítva nem volt vele probléma.

Kurzusok

Az első héten a diákigazolvány igénylése mellett (18 euro) az óráink elintézése zajlott. Még kiutazás előtt kaptunk egy listát azokról a tantárgyakról, amiket fel tudunk majd venni, így még szeptember elején elküldtük, melyik kurzusokat szeretnénk hallgatni. Ez a lista kint tartózkodásunkkor teljesen megváltozott. 3 kötelező tantárgy van: Deutsch, Europapraktikum és Praxis. Ezen kívül az én tantárgyaim a következők voltak: Ausserschulische Lernorte, Lernstörungen, Entwicklungsberatung, Chorgesang, Querflöte, English. A tanárok és a tanárnők mindannyian kedvesek és segítőkészek voltak. Az órák nagyon tetszettek, főleg a kórusóra. Még sosem voltam kórus tag, így új dolog volt számomra. Egyik órán egy New Yersey-ből származó gospel énekes tartotta az órát, mert a környéken koncerteztek a kórusával. Hatalmas élmény volt!

A német órát különösen hasznosnak éreztem. Tanárunk a mi igényünknek megfelelően alakította ki óráit, így a nyelvtani szabályokon kívül sor került cikk olvasására és értelmezésére is, pl. a menekültekkel kapcsolatban, ami aktuális probléma Magyarországon is. Az Ausserschulische Lernorte tantárgy keretében megismerhettük Linz és a környék múzeumait, és templomait. Az óra lényege nem csupán városnézés. Minden órán egy-egy tanuló párnak kellett bemutatnia a különböző látványosságok rövid történelmét, szépségeit. Mi beadandó formájában a Bruckner múzeumról írtunk.     A Lernstörungen, a Praxis és az Entwicklungsberatung órák kapcsolódtak leginkább a szociálpedagógiai tanulmányainkhoz. Ezek keretében voltunk pszichiátriai intézményben, kórházban, SOS gyermekfaluban, idősek otthonában. Hallottunk a valamilyen fogyatékkal élők gondozásáról, a gyógyításukhoz szükséges terápiákról. Képet kaptunk arról, hogyan zajlik az egyéni tanácsadás, mire kell figyelni. Pl. négyünknek olyan feladata volt, hogy ketten eljátszanak egy tanácsadási szituációt, a másik kettő pedig figyeli és értékeli, mi volt a jó, és a rossz a kettejük közti kommunikáció során.

A város

Linz gyönyörű város! Az első napokban lesétáltunk a Duna partra. Számomra a legcsodálatosabb az esti fény-és színkavalkád volt. Egy bizonyos esemény, az Uhrfahranermarkt zajlott október első hetében. Ez egy vidámparkhoz hasonló dolog, amit évente kétszer rendeznek meg. Tele van árusokkal, sapka, édesség, mézeskalácsok, mindenféle apróság kapható a különböző italok és ételek mellett. Külön sörsátor is van a helyszínen. Mikor arra jártunk, tele volt őrjöngő fiatalokkal. És sajnos cigarettafüsttel, mivel Ausztriában még nincs dohányzási tilalom. Ez bárhová mentünk, engem személy szerint rettenetesen zavart. Ha a városon kívül szeretnénk csodálatos kilátásban gyönyörködni, érdemes felmenni Pöstlingbergbe. Közvetlen villamosjárat indul a főtérről.

Szórakozás

Ha csütörtök, akkor szórakozási lehetőségként vagy a Johannes Kepler Universität heti rendszerességgel megrendezett bulijai, vagy az A1 nevű szórakozóhely jöhetett nálunk szóba. Ezen kívül ajánlották nekünk a RememBart és az Empire-t (szórakozóhelyek), de ezeket nem látogattuk meg. A Johannes Keplerben négy euró ellenében bulizhattál az egyetem földszintjén, két helyszínen. Egyiken általában élőzene, vagy tradicionális osztrák zene ment, másikban a kedvelt, éppen aktuális disco zenék.

Sport/szabadidős lehetőségek

A kollégium egy dombon van, mely tökéletes kínál a futni vágyóknak. Szerdánként este héttől 8 óráig lehetőség volt az iskola tanulóinak ingyen használni az uszodát. Én kihasználva ezt a remek lehetőséget, majdnem heti rendszerességgel ellátogattam. Mindig volt 7-8 ember, de nem akadályoztuk egymás mozgását. Ezen kívül keddenként este 7-től 9 óráig röplabda edzésen lehetett részt venni.

Erasmus kirándulások

Erasmus koordinátorunk rendszeresen gondoskodott arról, hogy szervezzen nekünk, erasmus diákoknak programokat. Ezek alkalmával az utazás ingyenes számunkra, egyedül étellel-itallal, és költőpénzzel kell felszerelkeznünk. Az ilyen jellegű kirándulásokról mindig az iskolai levelezőrendszer segítségével szereztünk információt. Ilyen program keretében jutottunk el november végén Garstenbe. Egy barokk templom megcsodálásán kívül ellátogattunk a karácsonyi vásárba, ahol csupa finomat ettünk-ittunk. A finom lekváros fánkot – Krapfen - leöblítettük egy punccsal, melegedés céljából pedig Glühwein-t (forralt bort) ittunk. Igazi (na jó, nem igazi, hiszen az igazi nem osztrák!) Mikulást is láttunk, amint – szánja helyett – lovas kocsival megérkezik, két trombitás kíséretében, majd hangos éneklésbe kezd. Gosau-ban légballon rendezvényen voltunk, Bad Ischl-ben városnézést tartottunk, kézműves vásár portékáit csodálhattuk meg.

Közlekedés

A tömegközlekedés eszközeit érdemes igénybe venni. Ha nem bérletet, hanem jegyet veszünk, három féléből választhatunk. Egy euróért válthatunk jegyet, ha átszállás nélkül utazunk, háromnál kevesebb megállót. Két euró ellenében már átszállással, három megállóval többet utazhatunk. Véleményem szerint legjobb a napijegy, 4 euró ellenében annyiszor utazhatsz és szállhatsz át, ahányszor szeretnél. Ez 24 óráig érvényes. Nincs megkülönböztetve, hogy busszal, vagy villamossal, akármelyikre használhatod. Azonban ha igazán olcsón szeretnénk közlekedni, érdemes kiváltani az Aktiv Passt 10 euróért. Ehhez igazolványképpel és egy lakhelyet igazoló dokumentummal, az úgynevezett Meldezettel kell a városházára menni. A Meldezettelt Frau Poddemskinél kell igényelni.