Linz - Varga Loretta Virág

Másodéves szociálpedagógia hallgatóként jutottam ki Ausztriába pontosabban Linzbe Erasmus ösztöndíjjal tanulni. Életem eddigi legjobb döntése volt, hogy 2014 tavaszán leadtam a jelentkezésemet, még három szaktársammal együtt. A jelentkezések leadása után türelmetlenül vártuk, hogy végre megtudjuk, hogy kijutottunk-e vagy sem. Mikor megjött az eredmény, hogy mindannyian mehetünk Linzbe tanulni nagyon boldogok voltunk, és a nyarunk hátralevő részét ennek az izgalomnak a hatása alatt töltöttük.  Még ezen a nyáron rengeteg elintézni való várt ránk. Bankszámlát kellett nyitnunk, amelyre euróban tudják utalni az ösztöndíj összegét. Ha Ausztriát nézzük én mindenképp a Raiffeisen Bankot javaslom, hiszen az megtalálható Ausztriában is és így olcsóbb a pénzfelvétel. Ezen kívül még a biztosításról is kell gondoskodni, valamint az Európai országokban is megfelelő egészségügyi kártyáról. Az sem árt ha nemzetközi diákigazolványt is igényel az ember. Mivel Ausztriában az oktatás október elején kezdődött a szeptembert azzal töltöttük, hogy megbeszéltük az itteni tanárainkkal a tantárgyak teljesítésének menetét. Szerencsére meg tudtuk beszélni a tanárainkkal, hogy téli szünetben le tudjuk tenni a vizsgáinkat. Amikor elérkezett a kiutazás napja mindannyian kocsival utaztunk ki, hiszen rengeteg volt a cuccunk. Mikor oda értünk a kollégiumhoz egy osztrák fiú várt minket a szobakulcsunkkal és megmutatta, hogy melyik is lesz a mi szobánk. Mindannyian ugyanazon a folyosón kaptunk szobát. A szobák egyszemélyesek voltak. A fürdőszoba illetve az illemhelység a folyóson volt. A folyosón volt még egy nagyon ól felszerelt konyha hűtőszekrénnyel, amelyben mindenkinek volt egy kulccsal zárható fiókja. Illetve a folyosó végén még volt egy társalgó is, ami egyben a dohányzásra kijelölt hely is volt. Ez a nap azzal telt el, hogy mindenki szépen kipakolt és elrendezkedett a szobájában. Illetve elrendeztük a kollégiumot is befizettük a havidíjat és a kauciót, ami 220+150 euró volt, és ezt csak készpénzben lehetett fizetni. Az első hét azzal telt, hogy megpróbáltuk kicsit jobban megismerni a környezetett, a diákokat, illetve a többi országból érkező erasmusos diákot. Valamint megkerestük a koordinátorunkat is Wolfgang Kuschnigg urat is aki nagyon segítőkész volt. El kellett rendeznünk a tantárgyakat is. Volt három kötelező erasmusos tárgyunk azokon kívül választhattunk rengeteg tárgyból, leendő szociálpedagógusként mindenképp olyan tárgyakat szerettünk volna választani, ami kapcsolódik a tanulmányainkhoz. Mikor ezeket elintéztük egy diák igazolvány kellett csináltatnunk, amellyel tudtunk nyomtatni és fénymásolni az iskolában, ez 18 euróba került.
Ezek mellett természetesen a város egy részét is felfedeztük. A kollégiumtól a 27-es busszal lehetett  bejutni a városba. A napi jegy 4 euró volt ezért sokkal jobban megérte úgynevezett Aktiv Pass-t váltani ami 10 euróba került és ezzel 10 euró volt a havi bérlet is. A város gyönyörű és rengeteg programot kínál. Rengetek kávézó, étterem található a centrumban. A fiataloknak két nagyon kedvelt szórakozóhelye van az egyik a Musikpark A1 a másik pedig a Johannes Kepler Universität-nél található, amely rendezvények Mensafest néven futnak az egyetemisták között. Az iskolában a tanárok nagyon közvetlenek a diákokkal. Mi kinti tanulmányaink során eljutottunk különböző klinikákra, idősek otthonába illetve egy S.O.S gyerekfaluba. Az iskola rengeteg lehetőséget adott kirándulni, természetes ingyen vagy pedig nagyon kedvezményes áron. Az ottani HÖK rengetek programot szervezett nekünk és a többi erasmusos társunknak, akik Japánból, Görögországból, Koreából, Csehországból, Angliából illetve Szlovákiából jöttek. Egy ilyen volt például az „international food day”, amelyen megkóstolhattuk a többi ország jellegzetes ételét, mi magyarok lecsót készítettünk erre az estére.
Életem legjobb döntésének tartom azt a döntésemet, hogy beadtam a 2014 tavaszán a jelentkezésemet az Erasmus ösztöndíjra. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen ez lehet életetek legnagyobb lehetősége, amelyet nem szabad elhalasztani. Szerintem biztos, hogy mindenki nagyon fél tőle, de nyugodjatok meg és jelentkezzetek.