Erasmus-Linz élménybeszámoló


Másodéves szociálpedagógus hallgató vagyok a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán. 2014 májusában Varga László tanár úr Erasmus-tájékoztatót tartott a karon tanulók számára. Én ezen sajnos nem tudtam részt venni, de a csoporttársaimtól hallottam, hogy sok a pozitív tapasztalat a kiutazásokkal kapcsolatban és, hogy a tanár úr csak ösztönözni tud mindenkit, hogy próbáljuk meg. Három csoporttársammal együtt úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Mindenképpen német nyelvterületre szerettünk volna menni, mert mindenkinek ebből a nyelvből van nyelvvizsgája. Az Erasmus-koordinátorunk azt tanácsolta, hogy pályázzunk meg két helyet is, hiszen lehet, hogy az első helyre túljelentkezés miatt nem kerülünk be. Megfogadtuk a tanácsát és a választásunk Münchenre és Linzre esett. Nagyon örültünk, amikor megszületett a döntés, hogy Linzben tölthetjük az őszi szemesztert, azaz négy hónapot.  Mivel ott a félév csak október elején kezdődött el, így volt időnk a szeptembert arra fordítani, hogy a kollégiumi szállásunkat intézzük Linzben, és a tanárainkkal megbeszéljük az itthoni tárgyak teljesítésének feltételeit. Mindegyikük rugalmasan kezelte a dolgot és sikerült megállapodnunk abban, hogy a vizsgáinkat a téli szünet előtti héten tehessük le. Még ebben a hónapban megkaptuk az ösztöndíjhoz tartozó pénzbeli támogatást is. Érdemes olyan banknál számlát nyitni, ami megtalálható külföldön is, hiszen a pénzfelvétel olcsóbb. Ausztria esetében a Raiffeisen vagy az Oberbank nyújthat kedvezőbb feltételek. Néhány üzletben (Hofer, Lidl, Billa) nem lehet hitelkártyával fizetni, viszont ezeknek van a legkedvezőbb árú élelmiszerkínálatuk.
A kiutazást autóval oldottuk meg, hiszen mind a négyünknek rengeteg csomagja volt. Az iskola és vele együtt a kollégium is egy hatalmas dombon található. A fogadtatásunk nagyon kellemes volt, egy fiú várt minket az ajtóban és felkísért a szobáinkba, a második emeletre. Mindenki saját szobát kapott, vizesblokkal felszerelve és gyönyörű dombra néző kilátással. A fürdőszoba és a mellékhelyiség folyosónként közös, viszont nagyon kulturált és tiszta. A szobákat minden kedden takarítónő takarítja. A konyha szintén nagyon jól felszerelt, mindenki kapott zárható fiókot a hűtőben. Mivel a kollégium integrált, a B épületben csak lányok voltunk. Az emeletünkön lévő osztrákokkal nagyobb részt összebarátkoztunk, bár a kezdetekkor nem voltak annyira nyitottak felénk, persze ez az idő elteltével pozitív irányt vett. Már a legelső napon megkerestük a kollégium vezetőjét, és befizettük a kollégium díját, ami csak készpénzzel lehetséges. A szállás havi költsége 220 euro. Szükséges a kaució letétele is, ami 150 eurót foglal magába. Természetesen ezt távozáskor visszakaptuk.
Az első hét arról szólt, hogy megismertük az iskolát és a külföldi koordinátorunkat, Wolfgang Kuschnigg urat, akihez mindenféle problémával fordulhattunk, és készséggel segített nekünk. Az egyik legkedvesebb ember, akivel valaha találkoztam. Nagyon sokat megtudtunk tőle a tantárgyakról, illetve azok felvételéről is. Tisztáztuk, hogy van három kötelező tárgy, köztük a német is, amit már a kezdetekkor felvettek nekünk. Ezen kívül eldönthetjük, hogy milyen tárgyakra szeretnénk regisztrálni. Nem kell aggódni, ha a még itthon kitöltött dokumentumba beírt tárgyak nem stimmelnek a kintiekkel. Az csak egy mérvadó. Az, hogy melyik indul, és melyikre lehet jelentkezni, csak odakint dől el. Kaptunk egy kártyát, ami az ottani diákigazolványnak felel meg. Az ára 18 euró. Ezt pénzfeltöltés után tudtuk használni fénymásolásra az iskolában. Miután minden órára sikerült jelentkezni, megismerhettük a tanárainkat. A tapasztalatom az, hogy hihetetlen jól működik itt a tanítás, szuper tanárokkal, jó környezetben. A diákok nyitottak az új dolgokra, így könnyedén haladnak előre tanulmányaikban. Ami számomra nagyon előnyös volt, hogy a német nyelvóra mellett angolra is járhattam, ezáltal kicsit felfrissült a nyelvtudásom ebből a nyelvből is. Nagyon jól éreztem magam és számos sikerélménnyel gazdagodtam az órák alatt. Szociálpedagógus hallgatóként részt vehettünk különböző terepgyakorlatokon is, ahol a csoportunk erre a célra specializálódott intézményeket látogatott meg. Ennek köszönhetően sikerült eljutnunk egy SOS Gyermekfaluba és több klinikára is.
Az ottani HÖK számos programmal kedveskedett nekünk. Ebben a félévben több országból is érkeztek diákok (Anglia, Japán, Korea, Görögország, Szlovákia, Magyarország), így az első találkozás az ismerkedő estén történt. Nagyon közvetlen és barátságos embereket ismerhettünk meg. Ezt követően részt vehettünk egy „international food day” elnevezésű programon, aminek az volt a célja, hogy mindenki bemutasson egy, a hazájára jellemző ételt. Nagyon jól sikerült, rengeteg különlegességet kóstolgathattunk. Mint erasmusos diákok, Kuschnigg úr által több kirándulásnak is részesei lehettünk. Ennek célja az volt, hogy jobban megismerjük egymást és felfedezhessük Ausztria szépségét. A részvétel ingyenes volt minden alkalommal.
Az iskolai programok mellett egyéni utazgatásokra is szántunk időt. Rengeteg helyen jártunk, szinte egész Felső-Ausztriában. Gyönyörű helyeket és kultúrát ismerhettünk meg. Aki ide utazik, érdemes ellátogatnia Gmundenbe vagy Hallstattba, hiszen a látvány, amit ezek a helyek nyújtanak, leírhatatlan. A vonattal való közlekedés önmagában véve nem olcsó, ezért érdemes igényelni egy úgynevezett „Vorteilskarte-t”, ami 20 euróba kerül, viszont egy évig 50%-os kedvezményt biztosít Ausztrián belül, illetve addig, ameddig elér az ÖBB keze. Ha már a kedvezményeket említem, a közlekedés az iskola és a belváros között a 27-es számú busszal oldható meg. Sokat lehet spórolni az „aktiv pass” nevű kártya kiváltásával, ami szintén 20 euró, viszont ennek felhasználásával havonta 18 euróért tudunk bérletet váltani. Ezt azért érdemes megfontolni, mert a Linz Ag. vonalain egy 24 órás jegy 4 euróba kerül.
Rengeteg programot kínál Linz belvárosa is. A gyönyörű kilátás, és megcsodálni való helyek mellett számos múzeum, étterem cukrászda és bár is található itt. Ajánlott kipróbálni az igazi linzi tortát is, melyet a legtöbb cukrászdában megtalálunk a sétálóutcán. A bámészkodni vágyók ellátogathatnak az „Altes Rathaus-ba”, vagy éppen megnézhetik a „Technisches Museum” nevű helyet. Ellenben, az egy kis szórakozásra vágyóknak több hely is adott, ahol igazán jól ki lehet engedni a feszültséget. Az egyik ilyen hely a Musik park (A1). Ez a tanulók leghíresebb bulihelye. Mivel csütörtök a szórakozásra szánt első nap a héten, a lányoknak ezen a napon ingyenes a belépés. A második legjobban kedvelt hely a Johannes Kepler egyetemen található. Kihagyhatatlan hely még a Haribo-Shop, ami eléggé a külvárosi részen van már, de busszal egyszerűen megközelíthető. Bőséges a gumicukor kínálata és az ára sem annyira magas.

Bevallom őszintén, elég nehéz tömören összeszedni a lényeges dolgokat, hiszen az elmúlt négy hónap során minden egyes perc ilyennek számított. Egyszerűen leírhatatlan, aminek a részese lehettem. Nem szabad félni belevágni, hiszen ez egy életre szóló élményt nyújt. Bátran és eltökélten kell elindulni, és azoknak sem szabad megijedni, akik esetleg már régen beszéltek idegen nyelvet. Mindenki nagyon segítőkész és türelmes itt, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy ez sem okozhat problémát. Az én személyes tapasztalataim annyira pozitívak, hogy még sokszor visszamennék Linzbe. Csak ajánlani tudom az Erasmus-ösztöndíjprogramot mindenkinek. Hajrá!


Lengyel Fanni