Graz, az első egy hónap

Mikor megérkeztem Grazba, szeptember 27.-én, kicsit furcsán éreztem magam. Egyedül a nagyvárosba, távol az otthoniaktól. Még nem kezdődött az iskola, szóval volt egy hétvégém felfedezni a várost, kitapasztalni merre van az iskola, milyen hosszú az út. Busszal, villamossal, vagy gyalog menjek-e. Keveregtem jó párat a városba, mire kitaláltam, mégis merre kellene menni. Szakadó eső volt aznap, emlékszem. Másnap újra kellett járnom az útvonalat, mert nem emlékeztem semmire, mert el voltam bújva az esernyő alatt, és inkább csak a lábam elé néztem, hogy ne járjam meg az összes pocsolyát. 

 

Első Erasmus Meeting:

Másodikként érkeztem a terembe. Volt már ott egy lány. Mindenki nagyon kedvesen fogadott. Bemutatkoztam, és leültem mellé az asztalhoz. Elkezdtem bemutatkozni németül, mire közölte velem, hogy ő is magyar, és egyáltalán nem beszél németül. Csak angolul. Aztán kis idő múlva megérkezett 3 spanyol lány. Ők szintén csak angolul beszéltek. Hatalmas bajban éreztem magam… Eljöttem Grazba németet tanulni, és mindenki csak angolul beszél körülöttem. Ennek köszönhetően az első meeting angolul zajlott. Heiko (egyik tanár) oda ült mellém, és folyamatosan fordított nekem németül. Elég kínosan éreztem magam. Bemutatkozott mindenki és megbeszéltük, hogy milyen közös Erasmusos programok lesznek. Erre kellett befizetnünk 45 eurót. Aztán volt regisztrációs díj is arra 18eurót, és a vorteilscardra még 20-at. Majd elmentünk ismét szakadó esőben várost nézni. Szóval az első nap „jól” kezdődött…

 

Welcome days (Niederöblarn):

Itt töltöttünk egy hétvégét.

Péntek délután indultunk, vonattal. Mi 5-en Erasmusosok és 3 Buddies. Másfél órát utaztunk majd volt egy óra szünetünk a csatlakozás között, addig beültünk egy teára a vasút melletti kávézóba. Majd utaztunk még kb. egy fél órát, és ott voltunk. Odaértünk, elfoglaltuk a szobánkat, kicsit beszélgettünk, majd olyan 6 óra körül mentünk vacsorázni. Utána volt egy rövid kis megbeszélésünk, majd játszottunk. Mindenki írt valamit a lapjára, és egymás fejére ragasztottunk. És ki kellett találni mi van a fejeden. Másnap reggel mentünk kirándulni a Dachsteinre. Busszal mentünk odáig, és onnan pedig egy sífelvonóval. Majd fenn túráztunk egyet. Volt fenn hó is. Kb. 3000 méter magason voltunk. Nagyon szép volt a kilátás. Szuper élmény volt. Voltunk egy jégkastélyban is, ahol rengetek jégből készült szobor volt. Majd beültünk a Hüttébe. Estefelé mentünk haza. A szállodában vacsoráztunk, majd ismét csapat építő programok voltak. Egy plakátot kellett készítenünk. Annak kellett rajta szerepelnie, hogy miért Erasmus, miért Graz…. Majd iszogattunk,kártyázgattunk és aludtunk. Másnap reggel reggeli és egy utolsó megbeszélés Niederöblarnban. Mindenki elmondta a véleményét a hétvégéről. Szerintem,és mindenki szerint szuper hétvége volt.

 

Elkezdődtek a hétköznapok:

Minden kedden 1 órakor van Erasmus meetingünk. Nagyon jó hangulatban szokott eltelni. Teázunk, és általában együtt ebédelünk. Megbeszéljük az elmúlt hetet, ha van kérdése valakinek, akkor kérdez, és ha tudnak, segítenek nekünk. De nagyon segítőkész itt mindenki. 

 

Szoktunk kirándulni itt Grazban, és Grazon kívül is. Nagyon szép a környék, de a városon belül is rengeteg szép hely van. Itt van például a Schlossberg. Legalább 5-ször voltam már fenn. Gyönyörű onnan a város.

 

Volt egy közös bowlingozásunk is az Erasmusosokkal. Szuper jót játszottunk, majd az Ikeában kötöttünk ki, ahol legalább 3 órán keresztül nézelődtünk és vásároltunk. 

 

 

Konferencia: 

Volt egy konferencia, ahol be kellett mutatnunk Magyarországot, a spanyol lányoknak meg Spanyolországot. Nagyon jól sikerült. A tanárok is nagyon megdicsértek minket. Készítettünk körözöttet, házikolbászos kenyeret, vittünk győri édest, túró rudit, és hát persze pálinkát ?

A végén eszegettünk iszogattunk és beszélgettünk. Nekünk volt egy standunk, a spanyoloknak is egy és volt egy osztrák stand is. Sokat készültünk erre az estére, de megérte. Nagyon jól sikerült este volt.

 

A tantárgyak még nem annyira kemények, de készülnünk kell az órákra, mindig kapunk házi feladatot is.

Aztán egyik hétvégén mi főztünk a magyar lánnyal gulyáslevest a spanyol lányoknak, a másik hétvégén ők készítettek nekünk spanyol ételeket. Jó csapat jött össze úgy gondolom, nagyon jól érzem magam.

 


Képgaléria