Birmingham - ősz

Egy kis videós kedvcsináló!

Itt pedig megtalálhatjátok a BLOG-ot, ami részletesen bemutatja milyen is az élet ködös Albionban:


Élménybeszámoló

Előzmények

Óvodás korom óta angolul tanulok (sajnos mégsem vagyok olyan szinten, amilyenen kellene), érettségi után egy évet éltem kinn Londonban, ahol au pairként dolgoztam. Amikor a családom biztosított arról, hogy anyagilag támogatná azt, hogy külföldön töltsek egy félévet, akkor egyrészről angolul szerettem volna tanulni, másrészről kezdettől fogva reménykedtem olyan lehetőségben, amivel az Egyesült Királyságban tölthetném el ezt a félévet.
Szerencsémre a Kar 2011-től kapcsolatot létesített a birminghami Newman Egyetem/Főiskolával, így az álmom valóra válhatott, és a jelentkezésemet leadtam 2012/13 őszi szemeszterére, amit sikerült elnyernem.
A továbbiakban őszintén szándékozom megosztani személyes élményeimet, tapasztalataimat az ERASMUS ösztöndíjjal, kinn léttel kapcsolatban. A beszámolóba belefoglalok hideget-meleget egyaránt, mivel úgy gondlom, aki belevág egy ilyen kalandba, az megérdemli a korrekt tájékoztatást.

Ügyintézés: itthon és kinn

A pályázati űrlap mellé csatolni kellett: egy Europass önéletrajzot, szülői beleegyező nyilatkozatot, ha van akkor a nyelvtudást igazoló dokumentumot, hiteles leckekönyv másolatot. A pályázati kiírásban belefoglalták: Learning Agreementet, azonban kiderült, hogy ez igazából akkor kell, amikor már megállapításra került az ösztöndíj a pályázó javára. Illetve a fogadó intézmény sem értette miért erősködünk, hogy írják alá nekünk és küldjék vissza, mivel nekik még nem is készült el a következő szemeszterre érvényes module lista, viszont itthon pedig közeledett a pályázat leadási határideje…

Június első hetében derült ki az eredmény, aláírtunk egy Támogatási szerződést, valamint nyitnunk kellett egy deviza alapú bankszámlát, amire átutalták az ösztöndíjhoz járó támogatást. Az ösztöndíjat euróban kaptam meg, a bankban nyitottak nekem egy font alapú számlát, kaptam bankkártyát hozzá. Úgy gondoltam ez biztonságos, egyszerű módja lesz annak, hogy kezeljem a pénzt, illetve meggyőztek azzal, hogy a bankkártya használata ingyenes lesz. Sajnos ez nem így volt, illetve átutalásért, pénz-kivételért  is dupla pénzeket vontak le „kezelési költségként”, így több mint 200 font ment el erre a szolgáltatásra, amit sajnos külföldről nem lett volna olyan egyszerű lemondani.

Nyáron a fogadó intézmény International Office munkatársaival tartottam a kapcsolatot, akik küldtek nekem pár papírt, amit időben vissza kellett juttatnom hozzájuk, valamint programokra lehetett előjelentkezni.

Mielőtt kiutaztam kiváltottam az EU kártyát.

Egyéni tanrendet is igényeltem.

Szálláskeresés

Szállást már nyáron elkezdtem keresni. A diákszállás, ami közvetlenül az iskola mellett van nyilván kényelmes megoldás: egy ágyas, kényelmes szobák. A konyhán és fürdőn 4-5en osztoznak. Ez 400 fontba kerül havonta. Az egyetem messze van Birmingham központjából (45-60 perc busszal), a legközelebbi nagyobb élelmiszerüzlet is 20 perces busz útra van.
Mivel én négy teljes hónapot töltöttem kinn nem akartam pusztán a szállásra 1600 fontot költeni, amíg a rendelkezésemre álló ösztöndíj 1900 font körül volt.
Illetve mivel a kiskutyámat is ki akartam vinni magammal olyan szállást kerestem, ahol lehetett állatot tartani. Rengeteg levelezés, keresgélés után sikerült a lehetetlennek hitt küldetés és havi 195 fontért találtam egy icipici szobát, amit „Single room”-ként hirdettek meg, de igazából egy gardrób méretű szoba volt. A ház Selly Oakban volt, közel a vonat, illetve busz megállókhoz. Sainsbury-hez, Aldihoz, Tescohoz. Tulajdonképpen Birmingham központjától és a Newman Collagetól azonos távolságra volt.

Számomra nagyon fontos a „kuckó-teremtés”, így némi dekorálással, színekkel sikerült feldobnom a pici szoba hangulatát, és nem volt nyomasztó egyáltalán, mivel sok időt töltöttem a szabadban, házon kívül.
A ház többi része:

Tehát a konyha, fürdőszoba, nappali közös volt. A házban összesen négyen laktunk, mindenki diák volt más-más országból (Indiai, Ugandhai, Franciai). Egymással természetesen angolul kommunikáltunk.
Másokkal együtt rakni soha nem egyszerű, így nálunk is voltak nézeteltérések, amikből egy külön beszámoló születhetne, de most úgy gondolom, kerülhettem volna sokkal rosszabb helyre.
Ha valaki, úgy döntene, mint én, hogy anyagi megfontolásból nem az egyetemi kollégiumban lakna akkor a következő város részeket ajánlom:
Bartley Green, Selly Oak (Bristol Rdhoz közeli része), Harborne, Weoley Castle vagy akár Northfield. A kínálat hatalmas, így könnyen lehet találni egy szobát, csak óvatosnak kell lenni, és alaposan kikérdezni a landlordot a költségekről, mert lehet a lakbér nem tartalmazza a számlákat vagy az internet költségeit és akkor már rögtön más összegről van szó hó végén. Beköltözéskor depositot kell fizetni, ami változó összeg lehet, nekem 325 font volt, másoknak 1-2 havi lakbér. Ez tulajdonképpen kaukció, amit kiköltözéskor visszakapsz. Volt olyan ismerősöm, aki még nyáron „lefoglalta” a helyét, így 500 fontot fizetett, amiből 200-at egyszerűen lenyelt a landlord, így az ilyesmit meg kell fontolni, hiszen tényleg hatalmas a kínálat. Ha lakáskeresésről több információt vagy tippet szeretnél, akkor nyugodtan írj nekem emailt. Pár weboldal címet pedig lentebb találsz.

Repülés

Wizzair, Ryanair, Jet2 járatai viszonylag olcsón elrepítenek Angliába, ugyanakkor csak a Ryanair járatai mennek közvetlenül Birminghambe.
Én wizzairrel mentem London Lutonig, ahol átszálltam National Express buszra, amivel 2 és fél óra alatt Birminghambe értünk. Jegyeket előre le kell foglalni, ki kell fizetni és nyomtatni.
Wizzair a 32 kg-os feladott csomaggal számomra a legelőnyösebb megoldás.

Közlekedés

A városban a vonat és busz a legmeghatározóbb közlekedésforma. Miután regisztráltak diákként, és megkaptuk a Student Cardot kiválthattam az 1 szemeszterre érvényes Student Bus Passet, amivel a west midlands buszait vehettem igénybe. Ez azért fontos, mert west midlands buszokon kívül még legalább négyféle busztársaság van, amikre nem érvényes a bérlet. Ez szeptemberben 134 font volt, de január 2.-től emelkedtek az árak.
Mivel rendelkeztem a fent említett bérlettel, ezért azt próbáltam teljes mértékben kihasználni és sokat buszoztam. Kutyák ingyen utazhatnak a buszon és vonaton. Buszok hajnaltól kb fél 12ig közlekednek. A következő buszok állnak meg közel a sulihoz: 002, 22, 18, X64, 048.
X64, 22 buszokkal átszállás nélkül ellehet jutni a központba.
A buszok keresztül kasul szelik a várost, lassúbb módja az utazásnak, mint a vonat. Ugyanakkor a város bármelyik szeglete megközelíthető általuk.
Jegyet egy menetre vagy egész napra (single and daysaver) a buszon is lehet venni. Csak apróval lehet fizetni, a sofőr nem tud vissza adni. Bárki bármit állít igenis vannak ellenőrzések, senkinek nem ajánlom a bliccelést, mert 1000 font a büntetés.

Időjárás

Mivel éltem már Angliában a csomagolásnál a hidegebb napokra felkészülve pakoltam melegebb ruhákat, cipőket. Angliában csípősebb az idő, a reggelek frissek és hűvösek. Szinte mindennap van csapadék, de a nap is kisüt pár órára. Kétszer-háromszor fordult elő ősszel, hogy két napon keresztül megállás nélkül esett az eső, amit utána szép idő követett. Decemberben egy hétig voltak mínuszok, hó csak február közepén esett először. Birminghamben január-február számít a leghidegebb hónapoknak.
Egy vízálló kabát, gumicsizma és ernyő alapfelszerelés részét képezi, ha az ember napjába kétszer kutyát sétáltat a helyi parkokban.

Newman University Collage

A fogadó intézmény az ősszel nyerte el az University besorolást, ami nagy mérföldkő volt a főiskola számára. Az egyetem épületét 2010-ben újították fel. Nagy hall részt alakítottak ki, illetve a könyvtárat is kibővítették. A könyvtárban sok félrehúzódó hely áll rendelkezésre: tanulásra, computer használati, nyomtatási lehetőség biztosított. A könyvtár jól felszerelt, biztosan talál az ember a beadandóhoz megfelelő anyagot, illetve több könyv, újság cikk e-book/e-journal formában az iskola weblapján is megtalálható. Tehát kifogás nincs, arra hogy valaki miért nem tudott felkészülni. A könyvtár a hét minden napján reggeltől 10-11ig nyitva van.

Az egyetemnek van egy kávézója, és saját étkezője ahol meleg, hideg ételek egyaránt lehet venni. Egy nagyobb előadóterem van: a Lecture Theater, ami úgy tudom 200 diák befogadására képes.

A többi tanterem kisebb, és amolyan labirintusi útvesztőszerűen vannak elrendezve, sokféle megközelíthetőséggel. Ehhez mindenképpen hozzá kell szokni, illetve érdemes megtalálni a legrövidebb útvonalat, mert máskülönben könnyű elkésni az óráról.

Newman University katolikus egyetem, így a campusnak saját temploma van.

A campuson van egy sportcsarnok is, ami egy épületben van a kondi teremmel, amit az egyetem hallgatója kedvezményesen vehet igénybe.

International student: kötelességek, diákélet, kedvezmények

Szeptember közepén, a megérkezésem után két nappal a tartották a „beiratkozási napokat”. Kaptunk egy fényképes Student cardot, amivel az épületen belül több ajtót ki tudtunk nyitni így belépést biztosítva, a belsőbb részekhez. A Student Card számos más kedvezményre is jogosított minket: kedvezményesebb travelcard a helyi vagy távolsági közlekedésnél, ruhavásárláskor 10-15-20% kedvezmény, gyors éttermekben 10-15% kedvezmény. Akik a campusi diákszállón laknak, külön belépőkártyát kapnak a kollégiumi részekhez. Illetve ezzel összefüggően, egy személyes azonosító kódot, amivel tudtuk használni az iskolai számítógépeket és a Mynewman alkalmazást, ami tulajdonképpen olyan célokat lát el, mint a Neptun.
Kaptunk tájékoztatást az oktatási rendről, milyen formában kell beadandókat megírni illetve hol lehet leadni. Hogy nagyon szigorúan veszik a hivatkozásokat, illetve a határidők betartását. Körbevezettek a könyvtárban és az iskolában. Megszerveztek egy utat Oxfordba 10 fontért. Megismerkedtünk az International Office munkatársaival, akik segítségünkre voltak félév során és rajtuk keresztül intéztük a tárgyfelvételt.  Senki ne lepődjön meg ha az előzetesen felvett tárgyak nem a véglegesek lesznek. Én is 5 tárgyat vettem fel, de végül hármat csináltam meg, mert szeptember végén derült ki, hogy az egyik tárgy előfeltételes, a másik csak a második félévben indul…
Egy átlagos diák, 3-5 tárgyat csinál egy félévben, ami azt jelenti, hogy 2 teljes napot, vagy egy másfél napot tölt az egyetemen egy átlagos héten. Ez azért van, mert nagyobb a hangsúly az önálló kutatói munkán, projektek teljesítésén.
Az oktatók, akiket megismertem segítőkész, barátságos emberek. Az órákat mindig nagy lelkesedéssel és felkészüléssel tartották meg. Az előadásokon elhangzott, bemutatott, feldolgozott tananyag mindig felkerült a mynewman Moodle alkalmazásra, így egyrészről nyomon lehetet követni a kurzust, másrészről a hiányzás nem jelent kifogást.
Érdekesség, hogy a tanórák időtartama: 1ó10perc.
Októberben volt egy hét iskolai szünet. A félév január 7.-ig tartott és a beadandók végső határideje is ez az időpont volt.
Nekem egy 3000 szavas essay-t, egy essayból, jegyzetekből álló porfoliót és egy academic postert kellett elkészíteni. A határidők betartását, nagyon komolyan veszik.
Mivel én szociálpedagógus hallgató vagyok próbáltam ehhez a terephez kapcsolódó tárgyakat felvenni, aminek eredménye az lett, hogy nem voltak közös tárgyaim a többi Erasmusos diákkal és bár az angol diákokat barátságosnak mondanám, ugyanakkor meglehetősen távolságtartóak voltak velünk.
Jelentkezni lehetett az anyanyelved oktatására, amire én is vállalkoztam, így kedd reggelenként volt egy magyar órám 2 diákkal, akikből a végén csak egy maradt. Összesen 6 alkalom volt, amikért kaptam 42 fontot.
Szerdánként tartották a Language cafe eseményt, ahol ingyen tea, kávé és keksz fogyasztási lehetőség volt barátságos arcokkal. Bár az esemény az egész iskola számára meg volt hirdetve 98%-ban az Erasmusos diákok vettek rajta részt (az eseményt a tavaszi félévtől kora estére helyezték át).
Az iskolai bár minden este nyitva tart, de szervezett bulik péntek esténként voltak. A legtöbb party valamilyen beöltözésre invitálta a résztvevőket, ami jó móka volt. Kedvenc estéim a Halloweeni party és a Karácsonyi bál volt.
Az Erasmusos banda csupa kedves, nagyszerű emberből állt. Szerintem jó társaság voltunk, voltak közös programok, együtt látogattunk el más városokba, együtt ünnepeltünk születésnapot. Azok, akik a campuson laktak még több közös programon vettek részt.
Novemberben rendezték meg az International week-et sok programmal, étellel. Rékával mi is részt vettünk az egyik napon, hogy reprezentáljuk Magyarországot.

Be calm, drink tea and explore England

Birmingham jó földrajzi elhelyezkedésének köszönhető, hogy fél-másfél óra vonatúttal már el lehet jutni egy-egy híres történelmi városba, vagy nagyobb metropolisba.
Én a következő helyeken jártam: Stratdford upon Avon, Warwick Castle, Liverpool. Mások többször elmentek Londonba, Cardiffba, Manchesterbe, Lake District és Edinburgh.
Minél több ember utazik együtt annál nagyobb kedvezményre tehetnek az utazáskor illetve belépőknél. Szerencsére az Egyesült Királyságban az állami múzeumok általában ingyenesek.

Hasznos weboldalak

Erasmus ösztöndíj keretében külföldi tanulmányokat folytatni egy életre szóló élmény. A saját szakmáddal kapcsolatos tárgyakat tanulni, leküzdeni a nyelv okozta akadályokat, megismerkedni más országból érkező emberekkel, idegen városokat felfedezni… ezek mind-mind próbára teszik az ember személyiségét, karakterét, akarat erejét és problémamegoldó képességét.

A magas árakat mindenképp a hátrányok közé sorolnám, és többnyire borult időjárás is melankolikussá teheti a napsütést preferáló embert.

További útmutatáshoz, tippekhez bárki írhat nekem itt:

Zsfi.hajnal[at]gmail.com

Vagy beszélhetünk skypon:

Zsfi.hajnal

Sok sikert kívánok a pályázáshoz és élményekben gazdag kinn létet!