Ismét színen: A Pál utcai fiúk


Ismét színen: A Pál utcai fiúk

A Soproni Ifjúsági és Egyetemi Társulat és a Rotary Klub Sopron közös szervezésében  kerül bemutatásra
Molnár Ferenc: A PÁL UTCAI FIÚK zenés dráma, két részben.   

Bemutatja: a SIET- művészeti egyesület.

Helye: Sopron-Gyermek és Ifjúsági Központ
Ideje: 2010. május 7. 15 és 19 óra
Jegyárak: Gyermek: 300 Ft    Hallgató, felnőtt: 800 Ft    Támogató: 1500 Ft

Emlékezés a tavalyi bemutatóra:


Ovációval zárult A Pál utcai fiúk előadás

Hatalmas sikerrel mutatta be a Soproni Ifjúsági- és Egyetemi Társulat, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című darabját 2009. május 15-én este a Gyermek-és Ifjúsági Központban. Kalányos Tamásnak, a társulat művészeti vezetőjének rendezését, véget nem érő ovációval és tapssal díjazta a teltházas közönség. "Haza, barátság, jóakarat!" - ezek a fogalmak hatják át az igaz elkötelezettségről szóló Molnár Ferenc művet, melyet Kalányos Tamás klasszikus formában, ámde egy kis szentimentalizmussal és aktuálpolitikai áthallásokkal megfűszerezve állított színpadra.

A nemes jellem győzelmét hirdető darabra, - ugyan többszöri meghallgatások útján - remek karaktereket talált a rendező.  Elsősorban soproni általános- és középiskolás fiatalokat foglal magában a 25 fős társulat, akikhez egyetemisták és felnőtt színészek is csatlakoztak. Utóbbiak a soproni CIVITAS Pinceszínházból, Körmendről és Győrből érkeztek és jelentek meg minden egyes hétvégi próbán, hogy aztán részesei lehessenek egy csodálatos előadásnak.

Kalányos Tamás célja - természetesen a darab érdemi közvetítésén túl az is, - hogy a szakmának és a közönségnek is megmutassa, egy "kezdő", amatőr csapat is képes professzionális szinten együttműködni és nagyszínházi minőségű produkcióval előállni. Ehhez nem csak tehetséges gyermek-és felnőtt színészekre, illetve rendezői kreativitásra, de anyagi támogatásra is szükség volt. Szerencsére sok szponzor állt az előadás megvalósítása mellé.

Elsősorban a Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzata, és a NYME Benedek Elek Pedagógia Kar Hallgatói Önkormányzata támogatta a produkciót, de a mecénások sorát gazdagítja a budapesti József Attila Színház is. Többek között a forgatókönyvet, díszleteket, és sok szakmai jó tanácsot köszönhet nekik a társulat. A színpad elrendezésében, néhány díszletelem megvalósításában a Handler Nándor Szakképző Iskola tanulói működtek közre. Oktató intézményük pedig egyből meg is vásárolta az előadást. Ezen kívül soproni varrónők különleges, korhű jelmezekkel segítették a mű minél élethűbb megvalósítását, a gyermekszereplők szülei pedig fáradhatatlan munkájukkal járultak hozzá ahhoz, hogy a péntek este végül mindenkinek felejthetetlen lett. Szereplőknek, nézőknek egyaránt.

S. Takács Judit
(Megjelent: a Kisalföld megyei napilap on-line kiadásában 2009. május 16-án.)