Radnóti-díjat kapott Dr. Szita Szabolcs professzor


Március 19-én, tizedik alkalommal adták át a Parlamentben a Radnóti-díjat azon személyeknek, akik munkásságukkal, véleményformáló megnyilvánulásaikkal fellépnek a rasszizmus, az antiszemitizmus és a kirekesztés bármely formája ellen. Az idei 21 díjazott között volt Prof. Dr. Szita Szabolcs egyetemi tanár, a Benedek Kar Szakmai Tanárképző Intézetének oktatója is. A történészprofesszor kutatói és iskolateremtő pedagógiai munkásságáért, valamint példamutató humanista magatartásáért nyerte el az egyre komolyabb rangra emelkedő antirasszista díjat, többek között Ranschburg Jenő gyermekpszichológus professzor és Závada Pál író, újságíró mellett. Elismeréséhez gratulálunk!

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által alapított elismerés díjazottjai, a társadalom és a demokrácia "élő lelkiismeretei".

 

Az idei díjazottak:

 

"Andrassew Iván újságíró, műsorvezető, Czerván Mártonné, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Nyugdíjas Választmányának elnöke, Földes Anna újságíró, irodalomtörténész, színházi kritikus, Galló Béla politológus, Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál megalapítója, Jankovits György, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke és a karancslejtői bányász ellenállás emlékeinek ápolói.

Radnóti Miklós antirasszista díjat kapott továbbá Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Klubrádió szerkesztősége, Ladányi János szociológus, egyetemi tanár, az egykori jugoszláviai bori koncentrációs tábort is megjárt Lugosi Lajos, a MEASZ felügyelőbizottságának elnöke, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, a Magyar Narancs szerkesztősége és Ormos Mária akadémikus, történész.

A kitüntetést megkapta még Ranschburg Jenő gyermekpszichológus professzor, Székely Kata, a Nők Lapja alapító újságírója, aki a Magyar Távirati Iroda munkatársaként ment nyugdíjba, Szita Szabolcs történészprofesszor és Zsigmond Attila, a Magyar Demokrata Fórum alapítója, volt országgyűlési képviselője, a Budapest Galéria igazgatója.
Igor Szavolszkij, Oroszország volt budapesti nagykövete nem tudott jelen lenni a díjátadáson, levélben köszönte meg a kitüntetést. A szintén díjazott Szlávik János, a Magyarországi HIV-fertőzötteket és AIDS Betegeket Segélyező Alapítvány kuratóriumának elnöke és Závada Pál író, szerkesztő, újságíró nevében pedig mások vették át a díjat.

A kitüntetettek nevében Földes Anna - aki 1944 novemberében túlélte a Dunánál zajló kivégzést - elmondta: a díjjal kötelezettség is jár, mert nem szabad abbahagyni az antirasszista tevékenységet."

 

Forrás: MTI

 

 

"A Parlamentben minden felszólaló - ki szerényen és csöndesen, ki harsányan és érzelmektől túlfűtött szenvedéllyel - arra világított rá, hogy ez egy "furcsa díj". Ugyanis először minden "nyertest" mérhetetlen büszkeség és öröm fog el, amiért e megtiszteltetésben részesülhet, hiszen Radnóti Miklós, a tragikus sorsú magyar költőóriás szellemiségének árnyékában állni is maga a ragyogás.
Aztán hamar érkezik a kijózanodás: mert hiszen ez a díj egyben teher és mérhetetlen felelősség is. Arra figyelmeztet: ez a díj létezik, erre a díjra és létrejöttének minden sugallatára szükség van. Ez pedig nagyon elszomorító. Hiszen ma, alig 60 évvel az emberiség legnagyobb világégése után az akkor 60 millió ember halálát okozó fasisztoid-náci eszmék ismét éledőben vannak." - írja a díj valódi jelentéséről a Mix Magazin.

Készült: 2010.04.15.