Kollégánk a vulkánok, gejzírek, vízesések földjén

Karunk oktatója, Dr. Varga László egyetemi docens, a budapesti Tempus Közalapítvány támogatásával tanulmányúton vett részt Izlandon. Európa tizenhárom országából húsz pedagógus jelent meg a továbbképzésen, melynek témája a kooperatív tanulás volt. A kurzus résztvevői megismerkedhettek az izlandi ICI (Intercultural Iceland) által nemzetközi kooperációban kidolgozott CLIM - módszerrel (Cooperative Learning in Multicultural Groups), melynek filozófiája: "Mindenki tud valamit - senki nem tud mindent."

 

A tanulói státuszra, az interakciókra, az osztálytermi klímára és a gyermekek meglévő, egyéni tapasztalataira komoly hangsúlyt fektető tanítási - tanulási program arra keresi a választ, hogy a tanulók közötti kulturális, mentális, szociális különbségek, a sokszínűség és a sokféleség milyen kiaknázható lehetőségeket jelent az eredményes tanulás érdekében. A szakmai programon túl a szervező fél gondoskodott arról, hogy a résztvevők megismerkedjenek Izland fő látnivalóival.

 

Szerepelt a programban gejzírtúra, farmlátogatás, sarki fény vadászat, valamint Európa első parlamentjének megtekintése az amerikai és az eurázsiai kéreglemezek találkozásánál. Az ország legnagyobb vízesése is lenyűgöző látvány volt. Budapest és Koppenhága között hallgatónk, dr. Kabályiné Varga Judit, a MALÉV légiutaskísérője gondoskodott a kényelmes utazásról, a járat kapitányának köszönhetően pedig Tanár úr az út egy részét a gép pilótafülkéjében tette meg. Útban hazafelé a repülőgép ablakából sikerült a közelmúltban kitört vulkánt is lefotóznia.
Kollégánk a tanulmányút tapasztalatairól a későbbiekben előadást tart karunk oktatóinak és hallgatóinak.