A Klagenfurti Egyetem Jelnyelvi és Hallássérült-kommunikációs Központja és a NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar között 2007. márciusában közös kutató munka kezdődött el az Osztrák-Magyar Motiváció Alapítvány Pályázatán elnyert projekt keretében.

 

A kutatás célja olyan kommunikációs eszköz és hozzáférhetőség elkészítése, amely a súlyos hallássérült emberek  jelnyelv elsajátítását segíti, valamint  az idegen nyelvterületen /Ausztria/ és hazánkban használatos siket jelnyelv közös magyar-német digitális szótárának elkészítése.

A megvalósításban jelnyelv szakértők, szurdopedagógusok, informatikusok vesznek részt mindkét nyelvterületről. Az egyeztető találkozások sokat lendítenek a  szótár etimológiai  megállapításaiban és jelelési rögzítésében.
A hallássérültek jelnyelvében a szociális szakemberek jártassága célszerű, hiszen az esélyegyenlőségi törvény a jeltolmácsi szolgálatot meghatározza. A készülő, majd a teljes szótár anyagát a szociálpedagógus és más szakon is érdeklődést mutató hallgatók fokozatosan megismerhetik.
További információk: Závoti Józsefné projektfelelős /NYME BPK,SZNI/